Blökkies en Balkies

Meat Salland neemt ‘Blökkies’ en ‘Balkies’ in productie

Het is zover! Na een testperiode van een jaar, waarin we zijn gevallen, maar ook weer zijn opgestaan, kunnen we met trots aankondigen dat Meat Salland de ‘Blökkies’ en ‘Balkies’ in productie heeft genomen.

Dat is natuurlijk mooi voor ons, maar de meeste credits moeten gaan naar bedenker en initiatiefnemer Gerard Oortwijn uit Heino. De namen ‘Blökkies’ en ‘Balkies’ verwijzen naar het formaat – respectievelijk vierkant en rechthoek – maar in beide gevallen gaat het om een snack van balkenbrij met een krokant korstje.

Made in Salland

Als de voortekenen zich niet bedriegen, moeten de traditionele bitterballen en kroketten vrezen voor hun status, want de gefrituurde snack uut Salland staat te popelen om het land te veroveren.

Geheel volgens de traditie van de Sallandse nuchterheid is het echter goed om rustig te beginnen en de blik eerst op de eigen regio te richten. In de komende tijd worden restaurants, cafetaria’s en landwinkels bezocht om een toelichting te geven. En natuurlijk blijft ook een proefpakket achter.

75% balkenbrij

Balkenbrij is een oer-Sallands product voor de echte liefhebber. Je wilt eigenlijk niet weten welke ingrediënten worden gebruikt, maar dat het lekker is, weet (bijna) iedereen. Dat maakt de nieuwsgierigheid naar de ‘Balkies’ en ‘Blökkies’ alleen maar groter. Overigens bestaan deze (ver)nieuwe(nde) producten voor 75% uit balkenbrij omdat het anders niet kan worden verwerkt tot snack.

Begeleiding van coach

Initiatiefnemer Oortwijn is niet over één nacht ijs gegaan. Nadat hij het idee lanceerde tijdens ‘Doorpakken Salland’ en daar veel steun ontving, is hij aan het testen geslagen. Onder meer bij Slagerij Mekers en onder begeleiding van een heuse coach. Het was geen gemakkelijk proces, maar uiteindelijk staat er een product waarop hij trots mag zijn. En de eerste reacties – tijdens de bijeenkomst ‘Leer mij Sallland kennen’ waren zo ongelooflijk positief dat wij van Meat Salland de ‘Blökkies’ en ‘Balkies’ in productie kunnen nemen.